Лазаня Лавашина

Необходими продукти:

3 бр. традиционен лаваш
400 гр. кайма
600 гр. домати от консерва (или 4 пресни домата)
1 глава лук нарязан на ситни кубчета
2-3 скилидки чесън
2 бр. моцарела
сол, черен пипер, маслиново масло

За сос Бешамел:
3-4 супени лъжици брашно
50 гр. масло
300 мл. прясно мляко
индийско орехче

Начин на приготвяне:

Запържете каймата до получаването на златисти малки парченца (трохи), добавете лука и чесъна за около 5 минути и след това добавете доматения сос. Добавя се една лъжица захар и 50 мл. вода. Сосът трябва да покъкри на тих огън за 20-25 минути.

За сос Бешамел:

Загрейте маслото на умерен огън, за да не загори. След като се разтопи добавете една по една 3-4 супени лъжици брашно като разбърквате. След 2-3 минути постоянно разбъркване, брашното трябва да придобие златист цвят. Добавете постепенно затоплено прясното мляко като продължавате да разбърквате. Ако се получат бучки от неразбито брашно можете да си помогнете с пасатор! Сосът трябва да е готов до 5 минути – да е достатъчно гъст и равномерно плътен. Преди да го свалите от огъня подправете с малко сол и индийско орехче.

Сглобяване:

В тавичка сложете съвсем малка част от плънката за болонезе. След това накъсайте лаваша да покрие дъното – не е необходимо да е 1 лист точно по тавата. След това разнесете малка част от соса Бешамел, отгоре плънка и завършете с 1/3 от моцарелата. Сложете още един слой лаваш – накъсайте ги както пожелаете – така става по-вкусно и повторете със соса, плънката и моцарелата. Завършва се със слой лаваш и сос Бешамел. Най-отгоре можете да поръсите с малко моцарела. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете на 200 градуса за 40 минути. След това запечете без фолио за още 10 минути.